Bra att veta om träning!

Jag var bara tvungen! Kollade på friskis och svettis frågor och svar! Haha. Bra när man har tråkigt, nu är det iallafall dags för sängen! SOVA, är astrött.

Vad händer med kroppens energiomsättning när man tränar? 
Kroppen lär sig att bättre använda energin i de olika processerna för energiomsättning. Därför ökar ämnesomsättningen. Musklerna blir även bättre på att lagra kolhydrater i form av glykogen 

Vad händer med musklerna när man tränar? 
Om du styrketränar eller tränar någon idrott där musklerna belastas ganska tungt kommer muskelfibrerna (cellerna) att bli större. Du blir starkare! Vilka omedelbara hälsoeffekter uppnår man när man börjar motionera? - Man mår bra direkt efter fysisk aktivitet eftersom man känner att man gjort något positivt. - Blodtrycket sänks direkt (det varar några timmar). - Man får omedelbart mer energi. - Hormonnivåer påverkas positivt direkt. - Inom någon vecka blir sömnen bättre


Varför svettas jag så mycket och vad händer i kroppen vid svettning? 
Hur mycket man svettas är individuellt. Vid träning frigörs energi som omvandlas till värme. För att förhindra överhettning så att kroppens vävnader inte tar skada transporteras blodet ut till huden för att kylas av. Det är därför du blir t ex röd i ansiktet. Även inandningsluften hjälper till att kyla ner blodet. Räcker inte det börjar vi svettas. Den svett som avdunstar från hudytan kyler ner kroppen. Under ett träningspass på ca 1 timma svettas man i genomsnitt en halv liter. Men det är inte ovanligt att svettas upp till ett par liter. I takt med att du blir mer vältränad, fungerar temperaturregleringen bättre. Den kommer igång fortare och du svettas mer. Träningen blir effektivare.

Asså det där sista, med svett. Ursäkta att jag tar upp det! Vi satt och diskuterade det, jag och några klasskompisar i omklädningsrummet i skolan häromdagen. Det är så som vi trodde! Att ju mer vältränad man är, ju mer svettas man! Då stämde vår filosofi! För vi hade bestämt för oss att när vi började nu efter sommaren så svettades man typ ingenting! Men nu svettas man som en gris! Nu vet jag varför! Bara positivt ju!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0