Pilates



Jag tänkte skriva ett inlägg om vad Pilates är. Ni vet att jag höll på med det sedan skolstarten till för cirka två veckor sedan, på balettlektionerna. Jag tänkte berätta lite om vad det är förnågot, varför man använder det osv.


Vad är det för träningsform? Blir man stark av den? Är det inte mer en yoga, en mental träning?
Det finns mycket fördommar att pilates inte skulle vara en träningsform, utan att det skulle vara en typ av yoga där man endast lär sig att slappna av och stressa av. Detta är dock fel! Varför skulle vi annars göra detta på baletten?

Pilates är en träningsform som främst lägger fokus på ditt center, dvs. din mage, bålmuskelaturen. Den är till för att du som dansare ska få mer kroppskontroll, och en starkare, mer kontrollerad bål. Den stärker även ryggen för att du ska orka att hålla upp den i hopp, piruetter m.m., eftersom det är väldigt viktigt. Låren tränar man otroligt mycket med vissa benövningar, genom bara att flexa och sträcka ut fötterna. Man lär sig genom enkla övningar kontrollerat vrida ut, lyfta, statiskt hålla, och en regelbunden bestämd andning.
Tack vare att man andas regelbundet och vid noga uttänkta tillfällen bidrar till att träningen i sig inte blir jobbig som konditionsträning eller styrka, utan det är först efteråt när man ställer sig upp som man känner hur musklerna har ansträngt sig. Jag har aldrig gått ifrån en pilates lektion och inte haft träningsvärk efteråt!

Svaret är alltså att ja: man blir väldigt stark av denna typ av träningsform. Du blir även mer smidig, eftersom du blir mer medveten om din kropp. Du lär dig att på ett kontrollerat sätt spänna och slappna av och lär dig att andas. Tro det eller ej så underlättar en regelbunden andning träningen.


Man lär sig att använda magmusklerna så att de jobbar inåt. Detta hjälper alla dansare till ett kontrollerat center! Därför används pilates vid en dansares skolning vid exempelvis Danshögskolan!

Träna pilates människor! Det är en enkel ansträning, den är rolig, man lär sig andas rätt (när det är jobbigast) och man lär sig samtidigt att slappna av i de muskler som man inte ska använda. Det är riktigt avslappnande och det är lite som terapi!

Pilates behöver heller inte nödvändigt vis innehålla en boll, som många förknippar pilates med. Det går lika bra utan något som helst redskap.
 
Frågan är: vill någon ha pilates övningar? Så kan jag gärna visa det för er! Tjoa till då vettja.

Kommentarer
Postat av: Helena

Åh jag skulle vilja testa pilates nångång, verkar kul ju och bra träning dessutom :D skulle va kul om du visade lite pilatesövningar! :D

2008-10-23 @ 22:17:54
URL: http://mittlivsomhelena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0